Choď na obsah Choď na menu
 


Citanie Biblie - 5.tajomstvo radostne

30. 5. 2016

 

Lukas 2/ 41-52

 Chlapec Ježiš v chráme
41  Jeho rodičia každoročne putovali do Jeruzalema na veľkonočné sviatky.   42  Keď mal dvanásť rokov, tiež sa ta vybrali na sviatky, ako bývalo zvykom.   43  Po uplynutí sviatočných dní, keď sa vracali domov, chlapec Ježiš zostal v Jeruzaleme a jeho rodičia o tom nevedeli.  44  Keďže sa domnievali, že je niekde v sprievode, prešli deň cesty, potom ho hľadali medzi príbuznými a známymi.   45  Keď ho nenašli, vrátili sa do Jeruzalema a hľadali ho tam.   46  Po troch dňoch ho našli v chráme, ako sedí medzi učiteľmi, počúva ich a vypytuje sa.   47  Všetci, čo ho počúvali, boli ohromení jeho rozumnosťou a odpoveďami.   48  Keď ho zbadali, stŕpli od údivu a jeho matka mu povedala: Dieťa moje, čo si nám to urobil? Pozri, tvoj otec a ja sme ťa s úzkosťou hľadali.   49  On im odpovedal: Ako to, že ste ma hľadali? Či ste nevedeli, že sa mám zaoberať tým, čo patrí môjmu Otcovi?   50  No oni jeho slovu neporozumeli.   51  Vrátil sa s nimi, prišiel do Nazareta a bol im poslušný. Jeho matka však uchovávala všetky jeho slová vo svojom srdci.   52  A Ježiš napredoval v múdrosti, veku a obľube u Boha i u ľudí

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

KKC Tajomstva skryteho zivota

(Jarka, 11. 10. 2020 21:40)

TAJOMSTVÁ JEŽIŠOVHO SKRYTÉHO ŽIVOTA

531 Počas veľkej časti svojho života Ježiš mal účasť na údele obrovskej väčšiny ľudí: každodenný život bez väčšej nápadnosti, život manuálnej práce, židovský náboženský život podriadený Božiemu zákonu, (2427) život v spoločenstve. O celom tomto období je nám zjavené, že Ježiš bol „poslušný“ svojim rodičom a „vzmáhal sa v múdrosti, veku a v obľube u Boha i u ľudí“ (Lk 2,51-52).

532 Ježiš svojou poslušnosťou matke a zákonitému otcovi dokonale zachováva štvrté prikázanie.(2214-2220) Táto poslušnosť je pozemským obrazom jeho synovskej poslušnosti nebeskému Otcovi. Ježišova každodenná poslušnosť Jozefovi a Márii ohlasovala a anticipovala poslušnosť vyjadrenú v modlitbe(612) v Getsemanskej záhrade: „Nie moja, ale tvoja vôľa…“ (Lk 22,42). Kristova poslušnosť v každodenných okolnostiach skrytého života bola už začiatkom diela obnovenia toho, čo zničila Adamova neposlušnosť.

533 Skrytý život v Nazarete umožňuje každému človekovi, aby sa spojil s Ježišom na najvšednejších cestách života:
„Nazaretský dom je škola, v ktorej začíname poznávať Kristov život: je to škola evanjelia… Učí nás predovšetkým mlčaniu.(2717) Kiež by v nás ožila hlboká úcta k mlčaniu, k tomuto obdivuhodnému a nevyhnutne potrebnému postoju ducha… Okrem toho tu vidíme pravý spôsob rodinného života. Nech nám Nazaret pripomína, čo je rodina, jej spoločenstvo lásky,(2204) jej vážna a žiarivá krása, jej posvätná a nedotknuteľná osobitosť… A napokon tu poznávame školu práce. Ó nazaretský domov, dom ,tesárovho Syna‘! Tu predovšetkým by sme chceli pochopiť a osláviť tvrdý, ale vykupujúci zákon ľudskej práce… Tu napokon chceme pozdraviť robotníkov celého sveta a ukázať im ich veľký vzor, ich božského brata.“ (2427)

534 Nájdenie Ježiša v chráme (583) je jediná udalosť, ktorá prerušuje mlčanie evanjelií o rokoch Ježišovho skrytého života.(2599) Ježiš tu dáva tušiť tajomstvo svojho úplného zasvätenia poslaniu, ktoré vyplývalo z jeho Božieho synovstva: „Nevedeli ste, že mám byť tam, kde ide o môjho Otca?“ (Lk 2,49). Mária a Jozef „nepochopili“ tieto slová, ale prijali ich s vierou(964) a Mária „zachovávala všetky [tieto] slová vo svojom srdci“ (Lk 2,51) po všetky roky, v ktorých Ježiš zostával skrytý v tichu bežného života.

KKC Tajomstvo Jezisovho detstva

(Jarka, 11. 10. 2020 21:39)

530 Útek do Egypta a povraždenie neviniatok sú prejavom toho, ako temnoty odporujú svetlu: „Prišiel do svojho vlastného, a vlastní ho neprijali“ (Jn 1,11). Celý Kristov život bude poznačený prenasledovaním.(574) A jeho vlastní majú na ňom podiel s ním. Jeho návrat z Egypta pripomína exodus a predstavuje Ježiša ako definitívneho osloboditeľa.

Trikrat do roka - Mojzisov zakon

(J., 5. 3. 2020 23:05)

Mojzisov zakon

Trikrat do roka sa ukaze kazdy muz pred svojim Panom. Ex 23,17
Trikrat v roku budes slavit moje slavnosti ex 23,14
Budes zachovavat slavnost nekvasenych chlebov
Budes slavit slavnost zatvy
Budes slavit slavnost zberu
------------------------------------------------------------------------------------
Deut 16,16
Trikrat do roka sa ma kazdy muz objavit pred Panom,svojim Bohom, na mieste, ktore si vyvoli.
na slavnost Nekvasenych chlebov
na slavnost Tyzdnov,
a na slavnost Stankov /po zbere urody a hrozna/

Deut 16,1
V mesiaci abib nezabudni slavit Paschu,na pocest Pana, svojho Boha. lebo v mesiaci abib ta Pan, tvoj Boh, v NOCI VYVIEDOL Z EGYPTA.
Det 16,3 Pritom nejedz nic kvasene. Sedem dni jedz len nekvaseny chlieb. chlieb biedy, lebo v strachu si utekal z Egypta.
Det 16,8 ... v siedmy den bude slavnostne zhromazdenie na pocest Pana, tvojho Boha. Vtedy nekonaj nijaku pracu.

Deut 16,9 .. Od chvile,ked prilozis kosak k obiliu, odpocitaj sedem tyzdnov
Det 16, 10 Potom usporiadas Slavnost Tyzdnov na pocest Pana, svojho Boha.

Hymn

(J., 5. 3. 2020 22:36)

The Christmas hymn, “Once in David’s Royal City,” for example, contains the stanza,
Jesus is our childhood’s pattern,
Day by day like us he grew.
He was little, weak and helpless,
Tears and smiles like us he knew.
Thus he feels for all our sadness,
And he shares in all our gladness.
(Cecil F. Alexander, “Once in David’s Royal City,” Chalice Hymnal [St. Louis: Chalice Press, 1995) 165